Destinatii de poveste la Targul de Turism al Romaniei

Intre 13 si 16 noiembrie la ROMEXPO are loc cel mai important eveniment dedicat iubitorilor de calatorii – Targul de Turism al Romaniei. Patru zile pline de oferte, destinatii inedite si noutati va asteapta la ROMEXPO. 

Va invitam sa vizitati: 

ORASUL COVASNA

Este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara. Atestata documentar pentru prima oara in 1548, a devenit oras in 1952. Asezarea propriu-zisa este compusa din Covasna si fostul sat Voinesti, astazi cartier al orasului, precum si din satul Chiurus, aflat la 2,5 km catre sud. Orasul beneficiaza de resurse turistice importante, cu precadere naturale. Varietatea de resurse a apelor minerale, mofetele (emanatiile de CO2), aerul bogat in ioni negativi si peisajul pitoresc fac posibil turismul de sanatate. Greu de crezut, dar adevarat, In Covasna sursele de sanatate tasnesc la tot pasul.

Clima Statiunii

Covasna are un climat de depresiune intramontana, cu veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 7°C. Precipitatiile medii anuale ating valoarea de 700 mm, cantitatile cele mai reduse inregistrandu-se in luna februarie, iar cele mai abundente in lunile mai–iunie. Datorita culmilor impadurite din imprejurimi, statiunea este protejata de curenti intensi si de vanturi puternice. Covasna, cu briza ei de munte, care provine din diferenta de temperatura si de presiune atmosferica dintre munti si depresiuni, ofera minunate posibilitati pentru tratament si pentru o calitate superioara a vietii.

Mofete si izvoarele de apa minerala

Mofetele sunt emanatii de gaze naturale, in special dioxid de carbon, in proportie de 80-98%. Mofeta naturala, utilizata in scop terapeutic la Covasna, este un fenomen unic in lume. Aplicarea tratamentului se face in incaperi care au forma unui „circ roman”, special amenajate pentru tratament. Prin terapia cu mofeta este imbunatatita circulatia cerebrala, periferica si hemodinamica cordului. In baia carbogazoasa, pe langa actiunea dioxidului de carbon – gaz, se adauga efectul termic al apei si actiunea mecanica a bulelor de gaz asupra tegumentului. In statiunea Covasna, terapia cu factori naturali se realizeaza in bazele de tratamente din cadrul hotelurilor de cura balneara, precum si in cadrul Spitalului de Cardiologie „Dr. Benedek Géza”. Orasul Covasna este numit si „orasul apelor minerale” datorita bogatiei sale in izvoare de apa minerala, precum si a diversitatii acestora. Apele minerale naturale carbogazoase, cu o mineralizare totala de minim 1 gr. CO2 /l, sunt folosite atat in cura externa (bai la cada), cat si in cura interna (cura de crenoterapie). In centrul orasului puteti degusta apa mineral naturala provenita de la izvorul Kati, izvoarele Elvira si Izvorul de langa Scoala.

Indicatii si contraindicatii ale tratamentelor din Covasna

Indicatii: Afectiuni cadiovasculare: cardiopatia ischemica cronica dureroasa si nedureroasa; sechele dupa infarct miocardic, la minim 3 luni de la externarea din spital; insuficienta mitrala si aortic compensata; valvulopatii operate. Afectiuni ale tubului digestiv: gastrite cronice hiperacide, ulcer gastroduodenal, dischinezie biliara, colecistite cronice litiazice si nelitiazice, stari dupa ficat operat, pancreatite cronice. Afectiuni metabolice: diabet zaharat. Afectiuni ale sistemului neuropsihic: nevroze. Afectiuni reumatice: reumatisme cronice degenerative si inflamatorii. Afectiuni ginecologice: metroanexita, sterilitate. In cazul acestor afectiuni pacientii beneficiaza de cura profilactica, terapeutica si de recuperare.
Contraindicatii: Afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne (cancer de orice tip), unele tulburari de ritm cardiac, decompensare cardiaca avansata.

Obiectivele turistice

Printre obiectivele turistice importante din oras se numara Balta Dracului – vulcanul noroios din centrul orasului, devenit simbol al naturii. Planul inclinat din Valea Zanelor este un monument tehnic unic, ce facea parte din reteaua de cale ferata industriala cu ecartament redus. Acesta a functionat aproape un secol, fiind folosit pentru transportul lemnului exploatat in padurile din zona Covasna si Comandau. Din Valea Zanelor incep si majoritatea traseelor turistice marcate; tot aici circula si mocanita, oferind o ocazie ideala de recreere pentru cei mici si mari.Urmand poteca marcata cu punctul albastru se poate ajunge la situl arheologic „Cetatea Zanelor”, numit si Cetatea Ilenei Cosanzene. Peisajele intalnite pe traseu sunt mirifice, intreaga depresiune fiind vizibila de pe Muntele Cetatii. Padurile Covasnei ofera oportunitati de vanatoare, apele din imprejurimi fiind ideale pescuitului. Pentru iubitorii sporturilor de iarna este recomandata partia de schi „Lőrincz Zsigmond”, dotata cu nocturna si teleschi.

Evenimente

Unul dintre evenimentele importante este Zilele Kőrösi Csoma Sándor, organizat anual in aprilie. In luna mai se desfasoara Concursul National de Folclor, unde sute de copii si tineri prezinta la Covasna diferite traditii si obiceiuri. Traditionala Nedeia Mocaneasca are loc in fiecare luna iulie, iar Zilele Orasului Covasna se organizeaza anual, la Inceputul lunii septembrie.

 

 

JUDETUL ARAD 

Prezentarea principalelor circuite turistice din Judetul Arad

Ajunsi in Arad, orasul resedinta de judet, va veti Intreba: ce am putea vizita? Pentru o zi sau doua va recomandam o vizita in Podgoria Minis-Maderat, situata la numai 15 km de municipiu, un circuit al cetatilor sau un circuit religios.

In Podgoria Minis – Maderat se pot degusta vinurile aradene rosii si albe, vizita obiective turistice de o certa valoare, unice, care se incadreaza in peisajul ce imbina in mod armonios civilizatia cu arhaicul, constituind un model inedit al dezvoltarii durabile in spatiul rural european. Importanta acestei vechi indeletniciri este subliniata anual de Sarbatoarea Vinului, eveniment de factura folclorica dedicat oamenilor locului. Din toate localitatile podgoriei pornesc trasee turistice montane, ce urca in creasta principala a Muntilor Zarand, oferind drumetiilor peisaje unice in arhitectura carpatica. Porniti astfel, pe Drumul Vinului din Podgoria Minis-Maderat.

 

In cadrul circuitului cetatilor se pot vizita urmatoarele obiective turistice: Cetatea Aradului, Cetatea de la Soimos, Cetatea de la Siria, Cetatea Ineului si Cetatea de la Dezna, acestea fiind cele mai reprezentative pentru judetul Arad.

 

In judetul Arad veti intalni o seama de ctitorii bisericesti si monastice, reprezentative pentru credinciosii aradeni, ce se pot vizita in cadrul circuitului religios. Dintre acestea amintim: Catedrala Ortodoxa Romana Noua „Sfanta Treime” Arad, Catedrala Romano – Catolica „Sfantul Anton de Padova” Arad, Biserica Evanghelica Lutherana (Biserica Rosie) Arad, Manastirea „Sfantul Simeon Stalpnicul” Gai – Arad, Ansamblul Manastirii „Adormirea Maicii Domnului” Bodrogul Nou, Manastirea Feredeu, Biserica „Sfanta Treime” Vinga, Biserica „Maria Radna” Lipova si bisericile din lemn de la Julita si Troas.

In afara acestor trei circuite prezentate, in judetul Arad, se mai pot vizita si alte obiective turistice, amintite in materialele de promovare ale Centrului National de Informare si Promovare Turistica al judetului Arad.

Va asteptam la Targul de Turism al Romaniei!

Program de vizitare:
13-15 noiembrie 2014: intre 10.00-18.00
16 noiembrie 2014: intre 10.00-16.00

Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesati: www.targuldeturism.ro

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *