Descoperiti orasul Covasna la Targul de Turism al Romaniei

In perioada 12 – 15 martie 2015 la ROMEXPO are loc editia de primavara a Targului de Turism al Romaniei. Timp de patru zile veti descoperi destinatii din Romania si din lumea intreaga ce pot deveni viitoarele locuri de petrecere a concediilor.

Despre Orasul Covasna

Orasul Covasna este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara. Atestata documentar pentru prima oara in 1548, a devenit oras in 1952. Asezarea propriu-zisa este compusa din Covasna si fostul sat Voinesti, astazi cartier al orasului, precum si din satul Chiurus, aflat la 2,5 km catre sud. Orasul beneficiaza de resurse turistice importante, cu precadere naturale.

Varietatea de resurse a apelor minerale, mofetele (emanatiile de CO2 ), aerul bogat in ioni negativi si peisajul pitoresc fac posibil turismul de sanatate. Greu de crezut, dar adevarat, in Covasna sursele de sanatate tasnesc la tot pasul.

Statiunea se situeaza in curbura Carpatilor Orientali, partea sud-estica a judetului Covasna, la o distanta de 35 km de municipiul Sfantu Gheorghe, 19 km de Targu Secuiesc, 60 km de Brasov si 250 km de Bucuresti.

Clima Statiunii

Covasna are un climat de depresiune intramontana, cu veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 7 grade Celsius. Precipitatiile medii anuale ating valoarea de 700 mm, cantitatile cele mai reduse inregistrandu-se in luna februarie, iar cele mai abundente in lunile mai-iunie.

Datorita culmilor impadurite din imprejurimi, statiunea este protejata de curenti intensi si de vanturi puternice. Covasna, cu briza ei de munte, care provine din diferenta de temperatura si de presiune atmosferica dintre munti si depresiuni, ofera minunate posibilitati pentrutratament si pentru o calitate superioara a vietii.

Mofete si izvoarele de apa minerala

Mofetele sunt emanatii de gaze naturale, in special dioxid de carbon, in proportie de 80-98%. Mofeta naturala, utilizata in scop terapeutic la Covasna, este un fenomen unic in lume.

Aplicarea tratamentului se face in incaperi care au forma unui “circ roman”, special amenajate pentru tratament. Prin terapia cu mofeta este imbunatatita circulatia cerebrala, periferica si hemodinamica cordului. In baia carbogazoasa, pe langa actiunea dioxidului de carbon – gaz, se adauga efectul termic al apei si actiunea mecanica a bulelor de gaz asupra tegumentului. In statiunea Covasna, terapia cu factori naturali se realizeaza in bazele de tratamente din cadrul hotelurilor de cura balneara, precum si in cadrul Spitalului de Cardiologie “Dr. Benedek Geza”.

Orasul Covasna este numit si “orasul apelor minerale” datorita bogatiei sale in izvoare de apaminerala, precum si a diversitatii acestora. Apele minerale naturale carbogazoase, cu o mineralizare totala de minim 1 gr. CO2 /l, sunt folosite atat in cura externa (bai la cada), cat si incura interna (cura de crenoterapie). In centrul orasului puteti degusta apa mineral naturala provenita de la izvorul Kati, izvoarele Elvira si Izvorul de langa Scoala.

Indicatii si contraindicatii ale tratamentelor din Covasna

Indicatii: Afectiuni cadiovasculare: cardiopatia ischemica cronica dureroasa si nedureroasa; sechele dupa infarct miocardic, la minim 3 luni de la externarea din spital; insuficienta mitrala si aortic compensata; valvulopatii operate.

Afectiuni ale tubului digestiv: gastrite cronice hiperacide, ulcer gastroduodenal, dischinezie biliara, colecistite cornice litiazice si nelitiazice, stari dupa ficat operat, pancreatite cronice. Afectiuni metabolice: diabet zaharat. Afectiuni ale sistemului neuropsihic: nevroze. Afectiuni reumatice: reumatisme cornice degenerative si inflamatorii. Afectiuni ginecologice: metroanexita, sterilitate. In cazul acestor afectiuni pacientii beneficiaza de cura profilactica, terapeutica si de recuperare.

Contraindicatii: Afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne (cancer de orice tip), unele tulburari de ritm cardiac, decompensare cardiaca avansata.

Obiectivele turistice

Printre obiectivele turistice importante din oras se numara Balta Dracului – vulcanul noroios din centrul orasului, devenit simbol al naturii. Planul Inclinat din Valea Zanelor este un monument tehnic unic, ce facea parte din reteaua de cale ferata industriala cu ecartament redus. Acesta a functionat aproape un secol, fiind folosit pentru transportul lemnului exploatat in paduriledin zona Covasna si Comandau. Din Valea Zanelor incep si majoritatea traseelor turistice marcate; tot aici circula si mocanita, oferind o ocazie ideala de recreere pentru cei mici si mari.

Urmand poteca marcata cu punctul albastru se poate ajunge la situl arheologic “Cetatea Zanelor”, numit si Cetatea Ilenei Cosanzene. Peisajele intalnite pe traseu sunt mirifice, intreaga depresiune fiind vizibila de pe Muntele Cetatii. Padurile Covasnei ofera oportunitati de vanatoare, apele din imprejurimi fiind ideale pescuitului. Pentru iubitorii sporturilor de iarna este recomandata partia de schi “Lőrincz Zsigmond”, dotata cu nocturna si teleschi.

Evenimente

Unul dintre evenimentele importante este Zilele Kőrősi Csoma Sandor, organizat anual in aprilie. In luna mai se desfasoara Concursul National de Folclor, unde sute de copii si tineri prezinta la Covasna diferite traditii si obiceiuri. Traditionala Nedeia Mocaneasca are loc in fiecare luna iulie, iar Zilele Orasului Covasna se organizeaza anual, la inceputul lunii septembrie.

 

Va asteptam la Targul de Turism al Romaniei – editia de primavara

Program de vizitare:
12 – 14 martie 2015: intre 10.00 – 18.00
15 martie 2015: 10.00 – 16.00

Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesati www.targuldeturism.ro

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *