Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri
In perioada 19-21 noiembrie Asociatia Montatorilor de Acoperisuri din Romania, impreuna cu forul international IFD organizeaza in Centrul Expozitional ROMEXPO, pavilioanele C3 si C2 Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri.
Cu o traditie de peste un sfert de secol, Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri beneficiaza de experienta si notorietatea IFD, organizatie care si-a propus ca, prin acest concurs, sa atinga cateva obiective importante pentru bransa:
- apropierea intre tinerii montatori si armonizarea pregatirii profesionale in diferitele tari membre IFD si nu numai;
- prezentarea producatorilor relevanti din tarile participante;
- constientizarea publicului de importanta pregatirii in domeniul acoperisurilor;
- reliefarea avantajelor pregatirii la locul de munca si cresterea respectului pentru industrie;
- promovarea profesiei de montator si specialist in acoperisuri; promovarea invatamantului de specialitate in randul tinerilor;
- stabilirea unor standarde de performanta pentru profesionisti;
- cresterea gradului de complexitate a meseriilor, adaptarea la sistemele moderne de lucru.
Cele 3 sectiuni de concurs:
1. ACOPERISURI CLASICE
Concursul de montaj al acoperisurilor clasice a fost singura proba a competitiei timp de multi ani, din 1988, cand a fost organizata prima editie, pana in 2002. A ramas in continuare o proba importanta, pentru ca vizeaza probabil cel mai important segment de piata (cel putin in Occident), fiind si proba la care participa in mod traditional cel mai mare numar de echipe. In cele 3 zile ale concursului, participantii au de rezolvat 3 teme, pe cate o zona distincta a standului de concurs pus la dispozitie de organizatori. In prima zi se va monta o invelitoare din tigla de beton, in cea de-a doua una ceramica, tip solzi, iar in a treia zi concurentii isi pot manifesta pe deplin creativitatea in proba libera. Cerinte specifice
- La montajul tiglei din beton, prima tema impusa, peste structura din lemn furnizata de organizatori, concurentii trebuie sa realizeze un sistem complet de invelitoare ventilata, inclusiv montajul barierei de vapori, a termoizolatiei aplicate pe capriori, a hidroizolatiei si inchiderilor. Montajul invelitorii din beton se realizeaza pe structura de sipci, aplicate de asemenea de catre concurenti. Pentru a putea observa corectitudinea executiei, una dintre margini se lasa libera, fara a se executa inchiderea, fiecare strat adaugat fiind cu 15 cm mai scurt decat anteriorul. Panta acoperisului se stabileste la 40°.
- Montajul invelitorii ceramice tip solzi, cea de-a doua tema impusa, aduce un element in plus: in zona de camp este prevazuta o fereastra de mansarda care urmeaza a fi incastrata intr-un spatiu deja decupat. Panta acoperisului e aceeasi ca la proba anterioara, de 40°, provocarea lucrarii constand in abordarea continua a zonei de dolie, intre doi versanti ai acoperisului, care trebuie realizata tot din tigle ceramice. Pentru aceasta se impune realizarea unei substructuri din lemn care sa permita trecerea lina de la un versant la celalalt. Si la aceasta proba se impune realizarea unui sistem complet, deci inclusiv montajul barierei de vapori, a termoizolatiei, hidroizolatiei si inchiderilor.
2. ACOPERISURI TERASA
Aceasta sectiune a concursului este foarte legata de arhitectura moderna, care presupune tot mai multe acoperisuri tip terasa (inclusiv verzi), avand ca principalele mize termo si hidroizolarea. Prima competitie de etanseizari a avut loc in 2002, la Dublin. Tinerii montatori au doua teme impuse si una libera, pe un front de lucru compus din 3 suprafete (doua de 4 x 1,9 m si unul de 4 x 1,5 m). Lucrarile urmaresc sintetizarea operatiunilor importante si dificile necesare termo-hidroizolarii unei terase, cu accent pe detalii in ceea ce priveste succesiunea straturilor si acuratetea executiei, in conditii nu tocmai comode (spatii restranse). Ca materiale se vor folosi membranele bituminoase, de PVC, hidroizolatiile lichide si alte elemente incluse in sisteme clar stabilite inainte de concurs. Ca si la celelalte categorii ale competitiei, detaliile lucrarilor vor fi oferite tinerilor montatori nu mai devreme de ziua precedenta primei zile de concurs.
Cerinte specifice
- Prima tema impusa consta intr-o terasa cu doua cote de nivel si o multitudine de detalii: muchii, colturi, strapungeri – un luminator si o gura de aerisire. Lucrarile se vor executa doar cu scule de mana, iar operatiunile implica montajul barierei de vapori, izolatiei termice si a membranei bituminoase. Fiecare strat trebuie sa fie mai scurt cu 100 mm decat cel inferior, astfel incat toate etapele sa fie vizibile. Un aspect estetic important este ca membranele sa fie pozate fara tensiune iar montarea straturilor sa nu aiba decalaje.
- Pentru a doua tema impusa, sunt alocate aceleasi unelte, situatia fiind diferita pentru ca suportul este o placa conglomerata din lemn negrunduita (aplicarea de grund se face doar pe suprafetele verticale) si nu exista o gura de aerisire, ci doar luminator.
- A treia tema va include aplicarea unei hidroizolatii lichide integrate intr-o lucrare complexa, care presupune de asemenea protejarea unei terase.
3. ACOPERISURI METALICE
La aceasta categorie, pe langa surubelnitele cu acumulatori, competitorii vor lucra cu scule de mana, in general cele clasice, mostenite de la generatiile anterioare prin traditie. Se respecta aceeasi conditie de baza: fiecare strat este mai ingust decat cel anterior pentru a putea verifica succesiunea corecta si completa a acestora.
- In cadrul primei probe, se va executa o acoperire cu tabla de zinc, peste un sistem izolator complet, care va trebui si el realizat avand ca strat de baza tabla profilata trapezoidala.
- A doua proba consta in realizarea unui acoperis cu doua versante (deci si dolie) folosind tabla de cupru, fiind deja montata o fereastra in planul invelitorii – care va fi oricum demontata partial pentru a i se putea realiza etanseizarea.
- A treia proba, cea libera, este ocazia de a demonstra creativitatea, dar si folosirea metodelor traditionale de tinichigerie. Aici se pot realiza inclusiv ornamente din tabla, ori alte obiecte.
Desfasurarea si regulamentul de concurs
Fiecare sectiune va avea doua probe impuse si una optionala (de creativitate), care se vor desfasura pe parcursul celor 3 zile de concurs efectiv, si fiecare tara participanta are dreptul de a trimite cate o echipa pentru fiecare dintre cele 3 sectiuni. Fiecare echipa (corespunzatoare unei categorii) va fi formata din 2 membri cu varste de maximum 26 de ani (impliniti in anul 2014) si un mentor (fara specificatie de varsta). Mentorul, care are doar rol consultativ, poate supraveghea si alte echipe din tara pe care o reprezinta.
Echipele nationale participante vor concura, in cadrul fiecarei sectiuni, pentru cele 3 medalii (de aur, de argint si de bronz), dar si pentru premiul special acordat de Presedintele IFD, Michael Olszewski.
Echipele isi pot aduce la competitie doar sculele de mana, restul instrumentelor fiind puse la dispozitie de organizatori.
Stativele puse la dispozitia concurentilor incearca sa simuleze cat mai bine situatii concrete de lucru, de santier, iar concursul nu vizeaza lucrari de anduranta (suprafata de lucru nu este foarte mare), ci cu precadere detaliile, acele lucrari foarte importante care reflecta adevarata cunoastere a meseriei.
Juriul este desemnat de IFD pentru o perioada de 3 ani si e compus din 6 persoane, alese din tari diferite.
Tara gazda nominalizeaza un organizator si un membru aditional al juriului pentru fiecare categorie.
Conform regulamentului de concurs, juriul este format din 6 membri alesi de IFD si, suplimentar, din cate inca un membru din partea tarii gazda pentru fiecare categorie.
Acestia vor tine cont in evaluarea lucrarilor (atat la final, cat si pe parcursul lucrarilor) de mai multe aspecte:
- precizia executiei in raport cu proiectul
- performantele lucrarii finale
- acuratetea detaliilor
- folosirea corecta si eficienta a materialelor
- aptitudinile tehnice demonstrate
- realizarea lucrarilor intermediare solicitate
- folosirea adecvata a instrumentelor
- respectarea masurilor de protectie a lucrarii, a propriei persoane si a colegilor
- ordinea si curatenia la locul de munca
Fiecare zi de concurs incepe la ora 9 si se incheie la orele 18, participantii avand desigur o pauza la pranz pentru masa. Este important ca dificultatea temei sa fie suficient de ridicata pentru a ocupa intreaga zi a tinerilor montatori, dar nu excesiv, astfel incat acestia sa poata incheia lucrarea in timpul alocat.