Bookfest

Cărțile despre care vorbește toată lumea sunt la Bookfest 2015

  • Peste 1.000.000 de volume și 200 de edituri vă așteaptă la ediția jubiliară Bookfest 2015 (20-24 mai, Romexpo)
  • Cehia devine Republica literaturii în cadrul Bookfest
  • Evenimente și lansări ale unor autori de renume ca: Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Ion Mihai Pacepa, Neagu Djuvara, Haruki Murakami și mulți alți.

A zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest  va avea loc la Romexpo între 20 și 24 mai, iar cele circa 200 de edituri prezente se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive.

Lucian Boia povestește Cum s-a românizat România

Nume mari ale culturii române își dau întâlnire și în acest an cu publicul cu cărți noi sau reeditări speciale ale unor volume de succes. Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, și Ion Mihai Pacepa sunt doar câteva dintre personalitățile prezente la această ediție cu cărți în premieră absolută. Printre volumele ce își fac debutul la Bookfest se numără, la standul Humanitas, un nou volum semnat de Lucian Boia: Cum s-a românizat România. Tot pentru pasionații de istorie va fi lansată o ediție ilustrată din Thocomerius-Negru Vodă, de Neagu Djuvara, Vladimir Tismăneanu lansează volumul Frontiere erodate: Polemici, portrete, controverse, iar fostul șef al spionajului extern din anii de glorie internațională ai lui Nicolae Ceaușescu, gen.lt. Ion Mihai Pacepa, va fi prezent prin volumul scris împreună cu Ronald J. Rychlak – Dezinformarea.

Brokerul Cristian Sima își face Marea Spovedanie

Alte noutăți editoriale la Humanitas sunt Michel Houellebecq cu volumul Supunere – o incursiune ficțională într-o Franță înfricoșată de asaltul Islamului, precum și astrofizicianul Stephen Hawking cu O scurtă istorie a vieții mele.

Istoricul Adrian Cioroianu scrie în premieră pentru copii despre istoria României iar primul volum dintr-o întreagă serie ce apare la editura Curtea Veche va fi despre Regina Maria, și va fi lansat tot la Bookfest, în prezența autorului.

Editura Polirom a pregătit publicului un nou volum semnat de Haruki Murakami care cuprinde volumele Ascultă cum cântă vântul și Pinball, 1973, scrieri care prefigurează unele dintre temele predilecte ale operei sale ca singurătatea individului, nevoia de companie și zădărnicia existenței umane.

Un alt titlu incitant care va fi lansat la Bookfest și care va face probabil multe valuri este Marea spovedanie, scrisă de brokerul Cristian Sima, care a fugit din țară în 2012 după ce a pierdut mai multe milioane de euro din portofoliile clienților.

Republica Literaturii așteaptă cetățeni la Bookfest

Invitatul de onoare al celei de-a X-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest este Cehia. Sub sloganul „Cehia – Republica literaturii”, Centrul Ceh pregătește o serie de evenimente menite să promoveze literatura cehă și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici cehi.

Lista oaspeților de onoare ai ediției din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi, Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen “Dumnezeițele din Moravia”, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariție, dar și scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž, poeta și prozatoarea Kateřina Rudčenková și Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realitățile sociale și din peisajele montane ale României.

Nu în ultimul rând, pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căreia vor rula filme premiate la festivaluri internaționale.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

  • miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;
  • joi, 21 mai: 10:00-20:00;
  • vineri, 22 mai: 10:00-21:00;
  • sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;
  • duminică, 24 mai: 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București și XTB.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Hotnews.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 1 iunie 2014), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost Polonia. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional, precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Janusz Leon Wiśniewski, Dorota Masłowska, Ryszard Krynicki, Wojciech Bonowicz, Irena Koźmińska și Aleksandra Małecka.

Contact:

Mihai Mitrică

director executiv

Tel. 0728 327 601

mihai.mitrica@aer.ro

Ina Revnic

responsabil comunicare

Tel. 0745 61 75 90

ina.revnic@aer.ro

http://www.bookfest.ro

http://www.facebook.com/BookfestRomania

Bookfest

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. Anul trecut, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul International de Carte Bookfest (29 mai – 2 iunie 2013), luand parte la peste 300 de evenimente. Si anul acesta cele aproape 150 de edituri participante vor aduce pentru publicul vizitator aproape 1.000.000 de volume, dintre care citeva mii de titluri noi dar si 300 de evenimente interactive care vor reuni cititori, scriitori, artisti si personalitati culturale. Vizitatorii se vor putea bucura de reduceri de pana la 50% la standurile editurilor.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a editii a Salonului International de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul “Quo vadis Polonia? Spre urmatorul Nobel”, Institutul Polonez pregateste pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite sa promoveze literatura polona si sa sporeasca interesul publicului roman pentru autorii contemporani, dar si clasici polonezi.

Standul Poloniei la Bookfest, unul dintre cele mai moderne si interesant concepute din istoria targului, va fi deschis oficial de catre Ministrul polonez al Culturii si Patrimoniul National, Bogdan Zdrojewski care, cu aceasta ocazie va face prima sa vizita in Romania de la inceperea mandatului sau, acum 7 ani.

Printre invitatii la Bookfest 2014 se numara Danuta Walesa, sotia fostului lider legendar al Solidaritatii si presedinte al Poloniei Lech Walesa, autoarea volumului autobiografic Visuri si taine, bestseller al anului 2011 in Polonia. Doamna Walesa descrie in carte momentele semnificative si emotiile traite alaturi de un om care a scris istorie in Europa secolului 20.

Literatura non-fiction si, mai precis reportajul literar este o adevarata specialitate poloneza, cunoscuta inca din anii ’60 si consacrata de creatia lui Ryszard Kapuscinski. Tanara scriitoare Malgorzata Rejmer, autoarea reportajului Bucuresti. Praf si sange, pentru care a primit deja o serie de premii importante in Polonia, va promova la Bookfest editia romana a acestei cărți.

Cititorii romani vor avea sansa sa se intalneasca cu Pawel Huelle, unul dintre cei mai importanti prozatori contemporani din Polonia, caruia ii va fi publicat, dupa Mercedes Benz, un al doilea volum in limba romana, culegerea de povestiri Eram singur si fericit.

Janusz Leon Wisniewski, al carui roman Singuratate pe net, tradus deja in numeroase limbi si ecranizat in Polonia, a fost recent publicat in Romania, va fi de asemenea oaspete al Bookfest.

Dorota Maslowska, autoarea romanului post-modernist Alba ca Zapada si rosu bolsevic, a carui aparitie, in anul 2002, a transformat literatura polona, starnind un scandal de proportii si devenind un bestseller, va promova editia romana a acestei cărți. De asemenea, va participa la spectacolul-lectura cu piesa sa Intre noi e totu’ bine si va concerta impreuna cu formatia sa de electro-punk in clubul bucurestean “Eden”.

Poezia poloneza va fi reprezentata de catre Ryszard Krynicki si Wojciech Bonowicz, cel din urma fiind invitat si pentru a prezenta opera poetica a lui Tadeusz Rozewicz, iar in calitatea sa de critic literar, va sustine o conferinta despre proza contemporana din Polonia.

Irena Kozminska, activista sociala si initiatoarea campaniei “Intreaga Polonie le citeste copiilor” care a avut un mare succes in promovarea lecturii in Polonia, va prezenta acest proiect, derulat de Fundatia “ABCXXIT. Aleksandra Malecka, din cadrul Korporacja Ha!art va prezenta liberatura – literatura viitorului si, impreuna cu publicul cititor va incerca sa prevada viitorul literaturii in lumea internetului, tehnicilor multimedia si a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe langa scriitori si profesionisti ai breslei din Polonia, Bookfest il va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, presedintele Federatiei Europene a Editorilor, cea mai importanta organizatie patronala din domeniul editorial din Uniunea Europeana.

De asemenea, pe parcursul Bookfest vor avea loc, intr-o sala multimedia, proiectii de filme documentare despre cativa dintre laureatii polonezi ai premiului Nobel pentru literatura. Cei patru laureati ai premiului Nobel pentru literatura sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Wladyslaw Reymont (1924), Czeslaw Milosz (1980) si Wislawa Szymborska (1996).

Institutul Polonez pregateste in preajma Bookfestului si o serie de evenimente conexe, precum proiectia unei serii de filme – ecranizari ale unor romane poloneze (“Literatura in cinema”, in colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectura (“Literatura pe scena”, in colaborare cu UNATC) si un joc urban (“Literatura pe strada”). Tot in perioada Bookfest, Gradina Verona va gazdui o expozitie de ilustratii pentru copii, intitulata “Fauna, flora si pirati” (“Literatura in ilustratie”, in colaborare cu Libraria Carturesti).